Acties

Lichtwandeling Aardenburg

We zijn aanbeland in de donkere dagen voor kerst 2021. We krijgen allemaal weer zin in het licht. En dat licht zal in allerlei vormen en kleuren te zien zijn in Aardenburg tijdens de Lichtwandeling.
Deze zal gehouden worden in de periode zondag 19 t/m donderdag 23 december.
De wandeling die individueel gedaan kan worden, start vanaf de rk kerk in de Weststraat te Aardenburg. De route-informatie is daar verkrijgbaar vanaf 17.00 uur. De route kan gelopen worden tussen 17.00 en 22.00 uur.

De Lichtwandeling is een organisatie van Stadsraad Aardenburg en is uitgewerkt door Nathan Bellengé (student RITCS Brussel, licht en geluid) en Max Engelen.
Het belooft een prachtig en sfeervol spektakel te worden. Het project is mede mogelijk gemaakt door gemeente Sluis, de gezamenlijke Aardenburgse kerken, LEF, Recreatiebad De Elderschans, Loonbedrijf Paridaen, Studio 2 (B) en vele vrijwilligers.


DEMONSTRATIE TEGEN TOERISTISCHE WONINGVERHUUR GEMEENTE SLUIS

A.s. zondag 12 december om 11.50 uur demonsteren de stads- en dorpsraden van de gemeente Sluis tegen het nieuwe collegevoorstel inzake toeristische verhuur.

Dat voorstel houdt in dat er een registratieplicht komt voor eigenaren, die zelf mogen weten hoe lang ze hun huis verhuren. Volgens de dorps- en stadsraden zal deze regeling ertoe leiden dat beleggers woningen gaan opkopen die vervolgens periodiek leeg komen te staan. Slecht voor de leefbaarheid van de kernen. Om hun ongenoegen hierover te uiten, gaan de dorps- en stadsraden a.s. zondag 12 december om vijf voor twaalf demonstreren op de Groote Markt in Sluis.

De actie wordt breed gedragen. Er wordt gehoopt op een flinke opkomst.

BEZWAARSCHRIFT VERHUUR TWEEDE WONING

U heeft de afgelopen periode een en ander kunnen lezen over de verhuur van 2e woningen in de kernen. De gemeenteraad heeft besloten dat verhuur tot 120 dagen moet kunnen. 

Er zijn verschillende redenen waarom daar protesten tegen zijn ontstaan. In de eerste plaats omdat commerciële verhuur van deze woningen in de kernen niet bijdraagt aan een gezond en prettig leefklimaat in de kernen. Immers de mensen die hier een of twee weken zitten laten hun kinderen hier niet naar school of voetbal gaan. Zij helpen niet mee met organiseren van activiteiten die bijdragen aan de leefbaarheid.

Verder hebben zij vakantie en dat kan soms leiden tot overlast in de nachtelijke uren.

Het geluid wat we stilaan steeds mee horen is dat er voldoende recreatiewoningen zijn in de parken en in de buitengebieden waar de toeristen kunnen verblijven en dat de kernen hier in het belang van de leefbaarheid beter van bespaard kunnen blijven.

Wat we ondertussen verder zien gebeuren is dat de prijzen de lucht in vliegen en dat woningen daardoor onbereikbaar worden voor de mensen die in de kernen aan de kust iets permanents willen kopen. Mogelijk gevolg is dat daardoor ook verder landinwaarts gezocht zal worden waardoor de kans op toename van 2e woningen in Aardenburg kan ontstaan.

Voor de leefbaarheid in Aardenburg, voldoende leerlingen op school en voldoende leden van de verenigingen, klanten in de winkels enz hopen wij niet alleen dat de woningen permanent bewoond blijven, maar willen er verder op aansturen dat er ook gebouwd zal worden.

De 2e woningen in de kernen is onderwerp van gesprek van de gezamenlijke stadsraden en de RMDO en van daaruit is een model bezwaarschrift op gesteld. Dit treft u hierbij met een paar aanpassingen aan.

Wilt u bezwaar maken tegen het besluit zoals het er nu ligt, nl dat toeristische verhuur tot 120 nachten is toegestaan dan kunt u bijgaande  brief gebruiken, eventueel met aanpassingen die passen bij uw visie. De brief vindt u hier (link) en kunt u mailen voor 1 september naar griffiersbureau@gemeentesluis.nl