Nieuws van de Stadsraad

(Foto Hannie de Backere) Carlo Ultee en Carlo de Baerdemaeker hebben op de jaarvergadering van de Stadsraad op 20 januari de Kikkerorde gekregen. Wethouder Marianne Poissonnier van de gemeente Sluis speldde de onderscheidingen op.

Carlo Ultee kreeg de traditionele decoratie voor zijn omvangrijke vrijwilligerswerk bij onder meer het Peperneutencomité, basisschool Op Dreef, theatergroep de Arijoca’s, volkstuintjes Aardenburg en het jongerenkoor. Daarnaast kennen we Carlo als verslaggever van De Sincfalbode/Rondje West en Via Vivo en als fotograaf voor drukkerij Durenkamp.

Carlo de Baerdemaeker werd gekikkerd vanwege zijn vrijwilligerswerk bij de parochie, AVC Aardenburg en volleybalvereniging De Kikkers. Daarnaast heeft hij zich ingezet als EHBO’er en voor basisschool Op Dreef.

Na het drinken van het befaamde groene kikkerlikeurtje en aanheffen van het Kikkerlied
was onze stad officieel weer twee gekikkerden rijker.

 

Foto_Nieruwbouw_Haven

Nieuwbouw Haven snel van start

Het gaat goed met de nieuwbouw aan de Haven in Aardenburg! Alle woningen zijn nu verkocht. Dat betekent dat er over enkele maanden – naar verwachting begin 2020 – kan worden gebouwd. 

We hebben er even op moeten wachten: de nieuwbouw aan de Haven in Aardenburg.  Maar we kunnen nu met trots melden dat alle woningen zijn verkocht.

Meer info op  http://www.havenaardenburg.nl.

Disclaimer: waarom vermeldt Stadsraad Aardenburg dit nieuws op haar website? Wij maken geen reclame voor bedrijven. Wel vinden we dat de leefbaarheid van onze stad gediend is bij het geven van een nieuwe bestemming aan lege plekken. Aan de Haven is dit tot onze tevredenheid nu gelukt.

 

Marlies_lintje

Marlies de Smet krijgt een lintje

Marlies de Smet is Lid in de Orde van Oranje Nassau geworden. Burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis reikte de koninklijke onderscheiding op 26 april uit aan de secretaris van Stadsraad Aardenburg.

Dat was wel even schrikken voor Marlies toen 35 mensen onder aanvoering van burgemeester Vermue op vrijdagmorgen 26 april haar tuin binnen kwamen marcheren. Ze stond net pannenkoeken te bakken voor haar kleinkinderen en had een dergelijke invasie absoluut niet verwacht.

Eenmaal binnen stelden de aanwezigen zich in een halve kring op en somde de burgemeester de indrukwekkende hoeveelheid vrijwilligerswerk op die Marlies de afgelopen jaren verricht heeft ten bate van de gemeenschap in Aardenburg en omgeving: zo is ze actief voor Stichting Confessioneel Basisonderwijs West Zeeuws-Vlaanderen (SCOBA), is ze voorzitter van Caritas en verricht ze activiteiten bij Kerstpakkettenactie, de kringloop van PIBLW, Stichting Leergeld en de voedselbank. En daarnaast is Marlies natuurlijk bestuurslid en secretaris van Stadsraad Aardenburg.
Daarna werd de koninklijke onderscheiding opgespeld en het glas geheven op dit kersverse en breed glunderende Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Behalve Marlies heeft ook de heer J.W.J. Trapman een lintje gekregen:  hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Trapman is bestuurslid, voorzitter én vrijwilliger van Tennisclub SJEF.

 

Foto_stadsraad_dementievriendelijk

Stadsraad Aardenburg ‘officieel’ dementievriendelijk

Stadsraad Aardenburg is ‘officieel’ dementievriendelijk verklaard. Wethouder Jack Werkman van de gemeente Sluis reikte het certificaat op 6 april uit aan het bestuur.

Om voor het certificaat in aanmerking te komen, volgde de Stadsraad de training ‘GOED omgaan met dementie’, de landelijke training van Samendementievriendelijk van Alzheimer Nederland.

‘Door deel te nemen aan deze training, laat Stadsraad Aardenburg zien dat zij zich wil inzetten voor een dementievriendelijke kern en draagt ze bij aan een dementievriendelijke samenleving’, aldus Linda van de Velde, Astrid Henkelmans en Karien De Vriese van Stichting Dementievriendelijk Sluis.

 

Foto_kikkerorde2019

Kikkerorde voor Piet Westerweele en Benny Lampo

Benny Lampo en Piet Westerweele hebben op 21 januari de Aardenburgse Kikkerorde gekregen. Wethouder Van de Vijver speldde de decoratie op de kleding van de beide heren. Daarna werd het Kikkerlied aangeheven. 

Lampo kreeg de onderscheiding voor zijn vele vrijwilligerswerk bij basisschool Op Dreef. Ook zijn verdiensten voor de stadsraad en niet te vergeten zijn muzikale bijdrage als organist in de rooms-katholieke en Doopsgezinde gemeente in Aardenburg  waren reden voor zijn nominatie.
Westerweele werd gelauwerd vanwege zijn sportieve inzet. Als actief lid van sportvereniging De Wielingen verzorgt hij het parcours van de Elderschanscross. Verder ondersteunt hij de Zwinstedenloop en de halve marathon in Cadzand. Ook is hij verkeersregelaar.

 

Foto_canvaskopie

Dekking voor klapbank en kanon

Goed nieuws! De gemeente Sluis heeft financiële dekking gevonden voor de klapbank en ‘het kanon’.

We hebben er al eerder over bericht: de ‘klapbank’. Een bank voorzien van audiovisuele media die markante Zeeuwse verhalen vertellen uit de serie Zeeuwse Ankers en informatie geven over de plek zelf en de omgeving. De bank biedt ruimte aan twintig personen en is daardoor ook geschikt voor groepen en schoolklassen. De klapbank komt er nu dus definitief en zal worden geplaatst in de tuin van de Sint-Baafskerk op de hoek van de Sint-Bavostraat en het Ruiterskwartier. Een prachtige plek vlak naast het lindenpad.

Kanon
We mogen ook een oude vriend herbegroeten: het kanon. Ooit opgesteld op de Markt komt dit historische stuk geschut nu terug op de Kaai. Met zijn vuurmond en affuit een ietwat barse maar ook mooie aanwinst voor deze bijzondere plek, waar vroeger de schepen aanmeerden die via de Eede Aardenburg binnenvoeren.

 

Sint_Baaf_steigers

Sint-Baafs in  de steigers

De Sint-Baafskerk staat sinds een maand of wat in de steigers. De veertien glas-in-loodramen en de dakbedekking worden hersteld.

Een hele operatie, want elk glas-in-loodraam bestaat uit dertienhonderd ruitjes, die  allemaal nagelopen en waar nodig gerestaureerd moeten worden, inclusief de sponningen. Ook het voegwerk en de onderkant van de buitengevel hebben een dringende opknapbeurt nodig. Evenals het dak, waarvan de leistenen vastgezet moeten worden.

 

Foto_laatste_nieuws

Sloop Haven op schema

De sloop van de vervallen woningen aan de Haven verloopt volgens plan.  Het bedrijf dat de sloopwerkzaamheden uitvoert, heeft het eerste blokje – tussen het Molenpad en de Vuurbakenstraat – inmiddels verwijderd.

De gemeente kocht de woningen jaren geleden aan om dat deel van de Haven te herstructureren. Nadat verschillende plannen waren gestrand zag bouwbedrijf Van de Poel uit Terneuzen een mogelijkheid om er 9 starters-/gezinswoningen en 8 seniorenwoningen te bouwen. Het wachten is nu op voldoende kopers zodat de huizen er ook daadwerkelijk komen en de noordelijke entree van Aardenburg weer haar oude allure terugkrijgt.

 

Menubanner_overig_nieuws_AB_Ontdekt

1,5 ton subsidie voor museum en Sint-Baafs

Aardenburg heeft € 150.000 in de wacht gesleept voor het Archeologisch Museum en de Sint-Baafskerk. 

Onder de werknaam ‘Aardenburg ontdekt’ hebben het Archeologisch Museum en het bestuur van de Sint-Baafskerk de handen ineen geslagen om mee te dingen naar een subsidie uit het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP).  Met dit geld zit het museum – dat rond 2020 verhuist naar de overkant van de Marktstraat – weer wat ruimer in zijn financiële jasje en kan de Sint-Baafs een toeristische upgrade krijgen. De gemeente Sluis benadert ook nog andere fondsen.

 

Kanon_klapbank

Foto: Klapbank Hulst

Klapbank zoekt sponsors

Aardenburg hoopt als tiende Zeeuwse plaats binnenkort over een ‘klapbank’ te
kunnen beschikken. Het geld is nog niet rond maar de locatie wel: de tuin van de Sint-Baafskerk op de hoek van de Sint-Bavostraat en het Ruiterskwartier. Een prachtige plek vlak naast het lindenpad.

Een ‘klapbank’ is een carrévormig zitmeubel voorzien van luidsprekers, fotopanelen en tekstborden. Deze media vertellen markante Zeeuwse verhalen uit de serie Zeeuwse Ankers. Daarnaast  geven ze informatie over de plek zelf en de omgeving. Vandaar ‘klapbank’  (praatbank).  De bank biedt ruimte aan twintig personen en is daardoor ook geschikt voor groepen en schoolklassen.
Helaas is de benodigde som voor deze toeristische en educatieve attractie nog niet bereikt. We blijven zoeken naar sponsoren.