Nieuws van de Stadsraad

De archeologische opgravingen in de Peurssensstraat hebben bijzondere bodemvondsten opgeleverd. Zo zijn er sporen uit de Middeleeuwen gevonden en bodemlagen uit de Romeinse tijd die wijzen op de productie van zout.

De opgraving is in opdracht van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen uitgevoerd door de firma Bodac en de vakgroep archeologie van de Universiteit Gent.

De opvallende bodemvondsten onderstrepen de unieke betekenis van Aardenburg als
archeologisch-historische vindplaats.

Evenementen voorlopig geschrapt door corona

Foto_vreemdevogels

In verband met de corona-epidemie gaat  een aantal evenementen in Aardenburg voorlopig niet door. Zo zijn de festiviteiten rond de 75-jarige herdenking van de slag om de Westerschelde gecanceld. Ook de drievoudige presentatie op 28 maart a.s. van de Zeeuwse Ankerbank, het gerestaureerde kanon en de nieuwe toeristische folder van Aardenburg zijn opgeschort. 

In Casa Portiera aan de Weststraat is de bekendmaking van de stadsdichter van Aardenburg op zaterdag 21 maart a.s. voorlopig geschrapt. Ook de boekpresentatie van Frans Pieters komt tot nader order te vervallen. We wachten het verloop van de epidemie af voor we met nieuwe datumvoorstellen komen. Spijtig allemaal, maar safety first.

Ook de Matthäus Passion, die op 4 april in de Sint-Baafskerk was geprogrammeerd, gaat  niet door. Op de website of de Facebook-pagina van het Bachcomité vindt u meer informatie.

Verder is de oudpapierinzameling van 27 maart afgelast. Onze opslag is beperkt. Bewaar uw papier thuis en breng het NIET naar het dorpshuis!

 

Aardenburg heeft (weer) een stadsdichter

Stadsdichter_website

Aardenburg heeft weer een stadsdichter! De inwoners van onze kikkerstad kozen samen met een vakjury voor het gedicht Aardenburg (geen stad voor bange mensen) van Rogier de Jong.

De bekendmaking gebeurde coronaproof in de tuin van de kersverse stadsdichter, die blij reageerde op zijn verkiezing: ‘Geweldig natuurlijk. De oudste stad van Zeeland, met haar cultuur-historisch en literair verleden, verdient een stadsdichter. Iemand die in de voetsporen treedt van Petronella Moens en laatstelijk nog Peer van Meer. In Van Meers woorden: ‘Van een nieuwe stadsdichter kikkert heel Aardenburg op’.

 

Zeeuwse Ankerplaats ingericht!

Foto_ankerbank

In de tuin van de Sint-Baafskerk is op maandag 16 maart de Zeeuwse-ankerbank geplaatst. Aardenburg is daarmee de negende Zeeuwse plaats die in het bezit is van zo’n multimediale ‘klapbank’.

Medewerkers van de firma Decreet installeerden de ankerbank op 16 maart uiterst professioneel. Op de hoek van de Sint-Bavostraat en het Ruiterskwartier is het resultaat nu te bewonderen op een speciaal aangelegd schelpenpad in de tuin van de Sint-Baafskerk.
Door de corona-epidemie kon de voorgenomen onthulling op zaterdag 28 maart niet doorgaan. Datzelfde gold voor het kanon op de kaai en onze nieuwe toeristische folder.
De stadsraad houdt u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Meer informatie over Zeeuwse-ankerbanken op www.zeeuwseankers.nl/ankerplaatsen.

Klapbank_kanon

 

De jury beraadt zich

Verkiezing Stadsdichter Aardenburg

Menufoto_stadsdichter

De verkiezing van de stadsdichter Aardenburg 2020 is voorbij. Nog net voor de coronacrisis kon u uw stem uitbrengen op uw favoriete gedicht uit de shortlist. 

Op dit moment worden alle stemmen – de papieren en de digitale – geteld. De jury zal de winnaar zo spoedig mogelijk via social media en deze website bekendmaken. Uiteraard hadden we dat graag in de vorm van een mooi evenement gedaan, met u erbij, maar soms gooien de omstandigheden roet in het eten. Het is niet anders. Veiligheid en gezondheid gaan voor.

Twee Carlo’s gekikkerd

Foto_kikkerorde2020

(Foto Hannie de Backere) Carlo Ultee en Carlo de Baerdemaeker hebben op de jaarvergadering van de Stadsraad op 20 januari de Kikkerorde gekregen. Wethouder Marianne Poissonnier van de gemeente Sluis speldde de onderscheidingen op.

Carlo Ultee kreeg de traditionele decoratie voor zijn omvangrijke vrijwilligerswerk bij onder meer het Peperneutencomité, basisschool Op Dreef, theatergroep de Arijoca’s, volkstuintjes Aardenburg en het jongerenkoor. Daarnaast kennen we Carlo als verslaggever van De Sincfalbode/Rondje West en Via Vivo en als fotograaf voor drukkerij Durenkamp.

Carlo de Baerdemaeker werd gekikkerd vanwege zijn vrijwilligerswerk bij de parochie, AVC Aardenburg en volleybalvereniging De Kikkers. Daarnaast heeft hij zich ingezet als EHBO’er en voor basisschool Op Dreef.

Na het drinken van het befaamde groene kikkerlikeurtje en aanheffen van het Kikkerlied
was onze stad officieel weer twee gekikkerden rijker.

Nieuwbouw Haven begonnen

Foto_Nieruwbouw_Haven

Het gaat goed met de nieuwbouw aan de Haven in Aardenburg! Op één na zijn alle woningen nu verkocht. Inmiddels staan er hekken en bouwketen en zijn de bouwactiviteiten begonnen. 

We hebben er even op moeten wachten: de nieuwbouw aan de Haven in Aardenburg.  Maar we kunnen nu met trots melden dat alle woningen zijn verkocht en dat er met de bouw is begonnen. De verwachting is dat de huizen rond de jaarwisseling 2020-2021 zullen worden opgeleverd.

Meer info op  http://www.havenaardenburg.nl.

Disclaimer: waarom vermeldt Stadsraad Aardenburg dit nieuws op haar website? Wij maken geen reclame voor bedrijven. Wel vinden we dat de leefbaarheid van onze stad gediend is bij het geven van een nieuwe bestemming aan lege plekken. Aan de Haven is dit tot onze tevredenheid nu gelukt.

Marlies de Smet krijgt een lintje

Marlies_lintje

Marlies de Smet is Lid in de Orde van Oranje Nassau geworden. Burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis reikte de koninklijke onderscheiding op 26 april uit aan de secretaris van Stadsraad Aardenburg.

Dat was wel even schrikken voor Marlies toen 35 mensen onder aanvoering van burgemeester Vermue op vrijdagmorgen 26 april haar tuin binnen kwamen marcheren. Ze stond net pannenkoeken te bakken voor haar kleinkinderen en had een dergelijke invasie absoluut niet verwacht.

Eenmaal binnen stelden de aanwezigen zich in een halve kring op en somde de burgemeester de indrukwekkende hoeveelheid vrijwilligerswerk op die Marlies de afgelopen jaren verricht heeft ten bate van de gemeenschap in Aardenburg en omgeving: zo is ze actief voor Stichting Confessioneel Basisonderwijs West Zeeuws-Vlaanderen (SCOBA), is ze voorzitter van Caritas en verricht ze activiteiten bij Kerstpakkettenactie, de kringloop van PIBLW, Stichting Leergeld en de voedselbank. En daarnaast is Marlies natuurlijk bestuurslid en secretaris van Stadsraad Aardenburg.
Daarna werd de koninklijke onderscheiding opgespeld en het glas geheven op dit kersverse en breed glunderende Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Behalve Marlies heeft ook de heer J.W.J. Trapman een lintje gekregen:  hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Trapman is bestuurslid, voorzitter én vrijwilliger van Tennisclub SJEF.

Stadsraad Aardenburg ‘officieel’ dementievriendelijk

Foto_stadsraad_dementievriendelijk

Stadsraad Aardenburg is ‘officieel’ dementievriendelijk verklaard. Wethouder Jack Werkman van de gemeente Sluis reikte het certificaat op 6 april uit aan het bestuur.

Om voor het certificaat in aanmerking te komen, volgde de Stadsraad de training ‘GOED omgaan met dementie’, de landelijke training van Samendementievriendelijk van Alzheimer Nederland.

‘Door deel te nemen aan deze training, laat Stadsraad Aardenburg zien dat zij zich wil inzetten voor een dementievriendelijke kern en draagt ze bij aan een dementievriendelijke samenleving’, aldus Linda van de Velde, Astrid Henkelmans en Karien De Vriese van Stichting Dementievriendelijk Sluis.

Kikkerorde voor Piet Westerweele en Benny Lampo

Foto_kikkerorde2019

Benny Lampo en Piet Westerweele hebben op 21 januari de Aardenburgse Kikkerorde gekregen. Wethouder Van de Vijver speldde de decoratie op de kleding van de twee heren. Daarna werd het Kikkerlied aangeheven. 

Lampo kreeg de onderscheiding voor zijn vele vrijwilligerswerk bij basisschool Op Dreef. Ook zijn verdiensten voor de stadsraad en niet te vergeten zijn muzikale bijdrage als organist in de rooms-katholieke en Doopsgezinde gemeente in Aardenburg  waren reden voor zijn nominatie.
Westerweele werd gelauwerd vanwege zijn sportieve inzet. Als actief lid van sportvereniging De Wielingen verzorgt hij het parcours van de Elderschanscross. Verder ondersteunt hij de Zwinstedenloop en de halve marathon in Cadzand. Ook is hij verkeersregelaar.

Dekking voor klapbank en kanon

Foto_canvaskopie

Goed nieuws! De gemeente Sluis heeft financiële dekking gevonden voor de klapbank en ‘het kanon’.

We hebben er al eerder over bericht: de ‘klapbank’. Een bank voorzien van audiovisuele media die markante Zeeuwse verhalen vertellen uit de serie Zeeuwse Ankers en informatie geven over de plek zelf en de omgeving. De bank biedt ruimte aan twintig personen en is daardoor ook geschikt voor groepen en schoolklassen. De klapbank komt er nu dus definitief en zal worden geplaatst in de tuin van de Sint-Baafskerk op de hoek van de Sint-Bavostraat en het Ruiterskwartier. Een prachtige plek vlak naast het lindenpad.

Kanon
We mogen ook een oude vriend herbegroeten: het kanon. Ooit opgesteld op de Markt komt dit historische stuk geschut nu terug op de Kaai. Met zijn vuurmond en affuit een ietwat barse maar ook mooie aanwinst voor deze bijzondere plek, waar vroeger de schepen aanmeerden die via de Eede Aardenburg binnenvoeren.

Sint-Baafs in  de steigers

Sint_Baaf_steigers

De Sint-Baafskerk staat sinds een maand of wat in de steigers. De veertien glas-in-loodramen en de dakbedekking worden hersteld.

Een hele operatie, want elk glas-in-loodraam bestaat uit dertienhonderd ruitjes, die  allemaal nagelopen en waar nodig gerestaureerd moeten worden, inclusief de sponningen. Ook het voegwerk en de onderkant van de buitengevel hebben een dringende opknapbeurt nodig. Evenals het dak, waarvan de leistenen vastgezet moeten worden.

Sloop Haven op schema

Foto_laatste_nieuws

De sloop van de vervallen woningen aan de Haven verloopt volgens plan.  Het bedrijf dat de sloopwerkzaamheden uitvoert, heeft het eerste blokje – tussen het Molenpad en de Vuurbakenstraat – inmiddels verwijderd.

De gemeente kocht de woningen jaren geleden aan om dat deel van de Haven te herstructureren. Nadat verschillende plannen waren gestrand zag bouwbedrijf Van de Poel uit Terneuzen een mogelijkheid om er 9 starters-/gezinswoningen en 8 seniorenwoningen te bouwen. Het wachten is nu op voldoende kopers zodat de huizen er ook daadwerkelijk komen en de noordelijke entree van Aardenburg weer haar oude allure terugkrijgt.

1,5 ton subsidie voor museum en Sint-Baafs

Menubanner_overig_nieuws_AB_Ontdekt

Aardenburg heeft € 150.000 in de wacht gesleept voor het Archeologisch Museum en de Sint-Baafskerk. 

Onder de werknaam ‘Aardenburg ontdekt’ hebben het Archeologisch Museum en het bestuur van de Sint-Baafskerk de handen ineen geslagen om mee te dingen naar een subsidie uit het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP).  Met dit geld zit het museum – dat rond 2020 verhuist naar de overkant van de Marktstraat – weer wat ruimer in zijn financiële jasje en kan de Sint-Baafs een toeristische upgrade krijgen. De gemeente Sluis benadert ook nog andere fondsen.

Klapbank zoekt sponsors

Kanon_klapbank

Foto: Klapbank Hulst

Aardenburg hoopt als tiende Zeeuwse plaats binnenkort over een ‘klapbank’ te
kunnen beschikken. Het geld is nog niet binnen maar de locatie wel: de tuin van de Sint-Baafskerk op de hoek van de Sint-Bavostraat en het Ruiterskwartier. Een prachtige plek vlak naast het lindenpad.

Een ‘klapbank’ is een carrévormig zitmeubel voorzien van luidsprekers, fotopanelen en tekstborden. Deze media vertellen markante Zeeuwse verhalen uit de serie Zeeuwse Ankers. Daarnaast  geven ze informatie over de plek zelf en de omgeving. Vandaar ‘klapbank’  (praatbank).  De bank biedt ruimte aan twintig personen en is daardoor ook geschikt voor groepen en schoolklassen.
Helaas is de benodigde som voor deze toeristische en educatieve attractie nog niet bereikt. We blijven zoeken naar sponsoren.