Overig nieuws

Marlies de Smet is Lid in de Orde van Oranje Nassau geworden. Burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis reikte de koninklijke onderscheiding op 26 april uit aan de secretaris van Stadsraad Aardenburg.

Dat was wel even schrikken voor Marlies toen 35 mensen onder aanvoering van burgemeester Vermue op vrijdagmorgen 26 april haar tuin binnen kwamen marcheren. Ze stond net pannenkoeken te bakken voor haar kleinkinderen en had een dergelijke invasie absoluut niet verwacht.

Eenmaal binnen stelden de aanwezigen zich in een halve kring op en somde de burgemeester de indrukwekkende hoeveelheid vrijwilligerswerk op die Marlies de afgelopen jaren verricht heeft ten bate van de gemeenschap in Aardenburg en omgeving: zo is ze actief voor Stichting Confessioneel Basisonderwijs West Zeeuws-Vlaanderen (SCOBA), is ze voorzitter van Caritas en verricht ze activiteiten bij Kerstpakkettenactie, de kringloop van PIBLW, Stichting Leergeld en de voedselbank. En daarnaast is Marlies natuurlijk bestuurslid en secretaris van Stadsraad Aardenburg.
Daarna werd de koninklijke onderscheiding opgespeld en het glas geheven op dit kersverse en breed glunderende Lid in de Orde van Oranje Nassau.

DSCF5093
Burgemeester Vermue leest de indrukwekkende lijst met vrijwilligerstaken van Marlies de Smet voor

 

DSCF5102
Breed glunderend: Lid in de Orde van Oranje Nassau!

 

Behalve Marlies heeft nog een inwoner van Aardenburg een lintje gekregen:  de heer J.W.J. Trapman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is bestuurslid en voorzitter van Tennisclub S.J.E.F. in Aardenburg. Daarnaast zet hij zich als vrijwilliger actief in voor de tennisvereniging.

 

Lees ook deze berichten:

Foto_stadsraad_dementievriendelijk

Stadsraad Aardenburg ‘officieel’ dementievriendelijk

Stadsraad Aardenburg is ‘officieel’ dementievriendelijk. Wethouder Jack Werkman van de gemeente Sluis reikte het certificaat op 6 april uit aan het bestuur.

Om voor het certificaat in aanmerking te komen, volgde de Stadsraad de training ‘GOED omgaan met dementie’, de landelijke training van Samendementievriendelijk van Alzheimer Nederland.

‘Door deel te nemen aan deze training, laat Stadsraad Aardenburg zien dat zij zich wil inzetten voor een dementievriendelijke kern en draagt ze bij aan een dementievriendelijke samenleving’, aldus Linda van de Velde, Astrid Henkelmans en Karien De Vriese van Stichting Dementievriendelijk Sluis.

Foto_kikkerorde2019

Kikkerorde voor Benny Lampo en Piet Westerweele

Benny Lampo en Piet Westerweele hebben op 21 januari de Aardenburgse Kikkerorde gekregen. Wethouder Van de Vijver speldde de decoratie op de kleding van de twee heren. Daarna werd het Kikkerlied aangeheven. 

Lampo kreeg de onderscheiding voor zijn vele vrijwilligerswerk bij basisschool Op Dreef. Ook zijn verdiensten voor de stadsraad en niet te vergeten zijn muzikale bijdrage als organist in de rooms-katholieke en Doopsgezinde gemeente in Aardenburg  waren reden voor zijn nominatie.
Piet werd gelauwerd vanwege zijn sportieve inzet. Als actief lid van sportvereniging De Wielingen verzorgt hij het parcours van de Elderschanscross. Verder ondersteunt hij de Zwinstedenloop en de halve marathon in Cadzand. Ook is hij verkeersregelaar.

Kanon_klapbank

Dekking voor klapbank en kanon

Goed nieuws! De gemeente Sluis heeft financiële dekking gevonden voor de klapbank en ‘het kanon’.

We hebben er al eerder over bericht: de ‘klapbank’. Een bank voorzien van audiovisuele media die markante Zeeuwse verhalen vertellen uit de serie Zeeuwse Ankers en informatie geven over de plek zelf en de omgeving. De bank biedt ruimte aan twintig personen en is daardoor ook geschikt voor groepen en schoolklassen. De klapbank komt er nu dus definitief en zal worden geplaatst in de tuin van de Sint-Baafskerk op de hoek van de Sint-Bavostraat en het Ruiterskwartier. Een prachtige plek vlak naast het lindenpad.

Kanon
We mogen ook een oude vriend herbegroeten: het kanon. Ooit opgesteld op de Markt komt dit historische stuk geschut nu terug op de Kaai. Met zijn vuurmond en affuit een ietwat barse maar ook mooie aanwinst voor deze bijzondere plek, waar vroeger de schepen aanmeerden die via de Eede Aardenburg binnenvoeren.

sint_baaf_steigers

Sint-Baafs in  de steigers

De Sint-Baafskerk staat sinds een paar maanden in de steigers. De veertien glas-in-loodramen én de dakbedekking worden hersteld.

Een hele operatie, want elk glas-in-loodraam bestaat uit dertienhonderd ruitjes, die  allemaal nagelopen en waar nodig gerestaureerd moeten worden, inclusief de sponningen. Ook het voegwerk en de onderkant van de buitengevel hebben een dringende opknapbeurt nodig. Evenals het dak, waarvan de leistenen vastgezet moeten worden.

Laatste nieuws-sloop Haven

Sloop Haven op schema

De sloop van de vervallen woningen aan de Haven verloopt volgens plan.  Het bedrijf dat de sloopwerkzaamheden uitvoert, heeft het eerste blokje – tussen het Molenpad en de Vuurbakenstraat – inmiddels verwijderd.

De gemeente kocht de woningen jaren geleden aan om dat deel van de Haven te herstructureren. Nadat verschillende plannen waren gestrand zag bouwbedrijf Van de Poel uit Terneuzen een mogelijkheid om er 9 starters-/gezinswoningen en 8 seniorenwoningen te bouwen. Het wachten is nu op voldoende kopers zodat de huizen er ook daadwerkelijk komen en de noordelijke entree van Aardenburg weer haar oude allure terugkrijgt.

Laatste nieuws-Aardenburg Ontdekt

1,5 ton subsidie voor museum en Sint-Baaf

Aardenburg heeft € 150.000 in de wacht gesleept voor het Archeologisch Museum en de Sint-Baafskerk. 

Onder de werknaam ‘Aardenburg ontdekt’ hebben het Archeologisch Museum en het bestuur van de Sint-Baafskerk de handen ineen geslagen om mee te dingen naar een subsidie uit het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP).  Met dit geld zit het museum – dat rond 2020 verhuist naar de overkant van de Marktstraat – weer wat ruimer in zijn financiële jasje en kan de Sint-Baafs een toeristische upgrade krijgen. De gemeente Sluis benadert ook nog andere fondsen.

Klapbank_fototag

Foto: Klapbank Hulst

Klapbank zoekt sponsors

Aardenburg hoopt als tiende Zeeuwse plaats binnenkort over een ‘klapbank’ te
kunnen beschikken. Het geld is nog niet rond maar de locatie wel: de tuin van de Sint-Baafskerk op de hoek van de Sint-Bavostraat en het Ruiterskwartier. Een prachtige plek vlak naast het lindenpad.

Een ‘klapbank’ is een carrévormig zitmeubel voorzien van luidsprekers, fotopanelen en tekstborden. Deze media vertellen markante Zeeuwse verhalen uit de serie Zeeuwse Ankers. Daarnaast  geven ze informatie over de plek zelf en de omgeving. Vandaar ‘klapbank’  (praatbank).  De bank biedt ruimte aan twintig personen en is daardoor ook geschikt voor groepen en schoolklassen.
Helaas is de benodigde som voor deze toeristische en educatieve attractie nog niet bereikt. We blijven zoeken naar sponsoren.